Gasztrohal

A hal nemcsak a táplálkozás fontos forrása sok országban, hanem a halfogás, az elkészítés és a halevés is fontos kulturális és családi hagyomány. A hal jó támogatója az egészséges táplálkozásnak, aminek részeként hetente legalább kétszer fogyasztott hal jótékony hatással van az egészséges szívre. Nem csak a tengeri halak egészségesek. Természetesen nem ezért szeretek horgászni, inkább sport és szórakozásból. Néha viszont viszek halat haza, de csak annyit, amennyit el is fogyasztunk, mert kedveljük. A hal bizonyítottan számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, idegvédő, szívvédő és májvédő tulajdonságokkal rendelkezik. A halfehérjék védekező szerekként működnek a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben, és megakadályozzák a fehérje-kalória alultápláltságot. Az omega 3 zsírok fő forrásai. Gazdagok más tápanyagokban is, mint D és B2 vitamin, szelén, kalcium, foszfor és kiváló ásványi anyagok forrása, mint a vas, a cink, a jód, a magnézium és a kálium. Magas a fehérje és alacsony a telített zsírtartalmuk. A hazai tavakon nincs olyan környezet szennyezés, mint a tengereken. Szívesebben fogyasztjuk ezért az itthoni édesvízi halakat.  Készíthető rántva, sütve, főzve, párolva és pácolva. Az oldalon magam is elkészített receptjeimből olvashatsz, amit máshol ebben a formában nem találsz meg.

error: Content is protected !!