Egyszerű sült keszeg joghurtos medvehagyma salátával

Hozzávalók:

keszeg, lehet bármelyik fajta

fokhagyma vagy fokhagyma granulátum

őrölt bors

kakukkfű

rozmaring

bazsalikom

majoránna

petrezselyem

Elkészítés:

Ennél az elkészítésnél nem használunk lisztet, csak fűszerezzük és úgy sütjük. Finoman el lehet készíteni így is. Valójában sok fajta fűszert használhatunk, kinek mi az ízlése. Kész fűszerkeveréket is kaphatóak, azokból szintén van sokféle. A lényeg, hogy harmonizáljon a hal ízével.

A megtisztított halat alaposan beirdaljuk és besózzuk. A fejét nagyobb méretű keszegeknél levágom, kisebbeknél esztétikai célból hagyom meg. Pár órára hűtőbe tesszük, de mi másnapig is tároljuk. Pihentetés közben ismét megsózzuk, így a szálkák jól eltűnnek. Ha nem kész fűszerkeveréket használunk, akkor keverjük elő a kívánt összetételt. Szívesen használunk mi friss zöldfűszereket is, amit jó apróra kell vágni. Sütéshez a halat jól befűszerezzük majd forró olajba tesszük. Finomabb lesz, ha vajat is teszünk alá. Először kisebb lángon süssük mindkét oldalán, majd a lángot erősebbre véve süssük át. Sütés közben megszoktuk tűzdelni fokhagymával. Azért nem előtte, mert nem szeretem szétsütni a fokhagymát. Aki nem szereti megtűzdelni, az keverjen a fűszerek közé szárított őrölt fokhagymát. A kész halat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Akkor finom, ha jó ropogósra sül a bőre. A sült keszeghez többféle salátát és zöldséget fogyaszthatunk. Jól harmonizál a majonézes, tartármártásos salátákkal is. Tálalhatjuk csak kenyérrel vagy köretekkel. Tavasszal szívesen készítünk mellé medvehagyma salátát, télen kukoricás lilahagyma salátát.

 

Tavaszi joghurtos medvehagyma saláta

A legkorábbi tavaszi csemege a medvehagyma, ami jól társítható a halakhoz. Mi frissen szedve nyersen kedveljük. Ezt a salátát kora tavasszal szoktuk fogyasztani. Lehet ecettel vagy anélkül is, de gyorsan és egyszerűen elkészíthető,  Későbbiekben más zöldségekkel kiegészítve szoktuk még tartalmasabbá tenni.

Hozzávalók:

egy csokor medvehagymalevél

1 dl natúr joghurt

kevés olívaolaj

kevés só

cukor vagy folyékony édesítőszer

fél citrom

 

Elkészítés

A medvehagymát csíkokra vágjuk, ami lehet vékony vagy ujjnyi széles. Tálba tesszük és hozzáadjuk a joghurtot, megszórjuk sóval, cukorral. Folyékony édesítővel könnyebben keverhető, nem kell oldódnia. Egy kisebb citrom felének levét rácsurgatjuk. Az egészet elkeverjük majd olíva olajjal locsoljuk és alaposan ismét összekeverjük. Frissen is fogyasztható de pár órás pihentetés után az igazi. Akinek nem elég erős íze van, tehet hozzá még egy kis mustárt. Ugyanígy készíthetjük majonézzel is. Rántott és sült halakhoz szoktuk tálalni.

 

Dévérkeszegek
Rántott hal mellé is kitűnő
error: Content is protected !!