Sokan ódzkodnak a keszegtől, mert nagyon szálkás, pedig jól elkészítve az egyik legfinomabb hal. Én szeretem a dévér mellett a bodorkát és vörösszárnyú keszeget is. Azért ezeket, mert általában ilyeneket tudok fogni. A hal többszöri sózást igényel, de túlzásba sem szabad vinni. Sótlanul semmilyen halételt nem készítek. A lényeg, hogy szálkátlanná váljon a kész hal. Akkor finom, ha a bőre ropogós, nem ég oda és a húsa nem sül szét. A hal húsa könnyen leválik a csontvázról és nem száraz.
Hozzávalók:
Elkészítés
A keszegeket 40 dekás mérettől szoktam választani, a kisebbeket nem hozom el. Megpucolás után minél sűrűbben beirdalom, a fejét nem szoktam eltávolítani mert egyben esztétikusabb. Besózom mindkét oldalát és egy napra hűtőbe teszem. Pár óra múlva ismét sózom és csak a következő nap készítem el, mert így semmi szálka nem marad. Hátránya, hogy szárazabb lesz a hal, mert a só vizet von el. A lisztbe keverjünk pirospaprikát, én annyit szoktam, hogy jól elszíneződjön. Sokan mást nem is kevernek bele. Mi szeretjük más fűszerekkel is ízesíteni. A lisztből érdemes használni a tönköly búzalisztet. Hozzá keverhetünk fekete vagy több színű őrölt borsot, de akár kakukkfüvet vagy szerecsendiót. Ha szeretnénk, hogy bundát is kapjon a hal, akkor először tojásfehérjébe forgassuk meg, így kevésbé pereg le a fűszeres liszt. Annyi halat érdemes beforgatni, amennyit meg is sütünk azonnal, mert a liszt hamar átnedvesedik és ragacsossá válik. Aki nem szereti fokhagymával megtűzdelni, az keverhet a lisztbe fokhagyma-granulátumot. Étolajban vagy zsírban szoktuk sütni, utóbbiban finomabb. Az olajhoz hozzá lehet tenni egy kanál vajat, amivel növelhetjük az ízhatást. A már sercegő forró olajba érdemes beletenni, ami akkor jó, ha éppen ellepi a halat. Először kisebb lángon süssük mindkét oldalán, majd a lángot erősebbre véve süssük át. Ha nem szeretnénk sok olajat elhasználni és ezért kevés olajon sütjük, akkor óvatosabban kell sütni, mert kívül-belül nem egyformán sül át. Sütés közben megszoktuk tűzdelni fokhagymával, de lehet a hasába is helyezni. Amikor készen van papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. A kész sült keszeghez jól mennek a hagymák, de szinte minden zöldséges saláta is fogyasztható hozzá, valamint majonézes, tartármártásos saláták is. Aki szereti citrom levével is meglocsolhatja. Az élvezhetően ropogósra sült jól ízesített keszeg bármelyik hallal felveszi a versenyt nálam. Egy szelet friss kenyérrel is finom, de burgonya körettel is fogyasztható.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |