fishvbc

Fűszeres lisztben sült keszeg

Sokan ódzkodnak a keszegtől, mert nagyon szálkás, pedig jól elkészítve az egyik legfinomabb hal. Én szeretem a dévér mellett a bodorkát és vörösszárnyú keszeget is. Azért ezeket, mert általában ilyeneket tudok fogni. A hal többszöri sózást igényel, de túlzásba sem szabad vinni. Sótlanul semmilyen halételt nem készítek. A lényeg, hogy szálkátlanná váljon a kész hal. Akkor finom, ha a bőre ropogós, nem ég oda és a húsa nem sül szét. A hal húsa könnyen leválik a csontvázról és nem száraz.

Hozzávalók:

        • keszeg, lehet bármelyik fajta
        • liszt
        • pirospaprika
        • őrölt bors
        • fokhagyma

Elkészítés

A keszegeket 40 dekás mérettől szoktam választani, a kisebbeket nem hozom el. Megpucolás után minél sűrűbben beirdalom, a fejét nem szoktam eltávolítani mert egyben esztétikusabb. Besózom mindkét oldalát és egy napra hűtőbe teszem. Pár óra múlva ismét sózom és csak a következő nap készítem el, mert így semmi szálka nem marad. Hátránya, hogy szárazabb lesz a hal, mert a só vizet von el. A lisztbe keverjünk pirospaprikát, én annyit szoktam, hogy jól elszíneződjön. Sokan mást nem is kevernek bele. Mi szeretjük más fűszerekkel is ízesíteni. A lisztből érdemes használni a tönköly búzalisztet. Hozzá keverhetünk fekete vagy több színű őrölt borsot, de akár kakukkfüvet vagy szerecsendiót. Ha szeretnénk, hogy bundát is kapjon a hal, akkor először tojásfehérjébe forgassuk meg, így kevésbé pereg le a fűszeres liszt. Annyi halat érdemes beforgatni, amennyit meg is sütünk azonnal, mert a liszt hamar átnedvesedik és ragacsossá válik. Aki nem szereti fokhagymával megtűzdelni, az keverhet a lisztbe fokhagyma-granulátumot. Étolajban vagy zsírban szoktuk sütni, utóbbiban finomabb. Az olajhoz hozzá lehet tenni egy kanál vajat, amivel növelhetjük az ízhatást. A már sercegő forró olajba érdemes beletenni, ami akkor jó, ha éppen ellepi a halat. Először kisebb lángon süssük mindkét oldalán, majd a lángot erősebbre véve süssük át. Ha nem szeretnénk sok olajat elhasználni és ezért kevés olajon sütjük, akkor óvatosabban kell sütni, mert kívül-belül nem egyformán sül át. Sütés közben megszoktuk tűzdelni fokhagymával, de lehet a hasába is helyezni. Amikor készen van papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk. A kész sült keszeghez jól mennek a hagymák, de szinte minden zöldséges saláta is fogyasztható hozzá, valamint majonézes, tartármártásos saláták is. Aki szereti citrom levével is meglocsolhatja. Az élvezhetően ropogósra sült jól ízesített keszeg bármelyik hallal felveszi a versenyt nálam. Egy szelet friss kenyérrel is finom, de burgonya körettel is fogyasztható.

Besózásra előkészített
A jól átsült ropogós keszeg
error: Content is protected !!