fishvbc

Pácolt hal hidegen

Hozzávalók:

ponty vagy kárász, keszeg

3-4 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

Páclé:

1 liter víz, pont annyi, hogy ellepje a halat ez edénytől függ

vörös hagyma tetszés szerint

 0,5 dl 20%-os ecet

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

kiskanál egész fekete bors

kiskanál koriandermag

kiskanál mustármag

pár szem boróka bogyó

pár szem rózsabors

2-3 babérlevél

Ennél sűrűbben érdemes rakni a hagymakarikákat.
Akkor az igazi, ha kocsonyásodik.

                   Elkészítés

A pácolt halat addig tárolom a hűtőben, amíg fogyasztásra beérik és eltűnik belőle a szálka. Ha marad is benne szálka, annyira megpuhul, hogy ehetővé válik. Készíthető pontyból, kárászból, keszegből, rántva vagy sütve.

A pontyoknak le szoktam vágni a szálkátlan részét, amit külön sütök ki. Pácolni a többi szálkás halhúst szoktam, amiket 4-5 cm-es darabokra szeletelek. A bőrét is rajta hagyom, ez ízlés kérdése, aki nem szereti leveszi. A szeletelt halat többször sózóm, addig áll pár órát. Ha rántom, (pontyot) akkor a szokásos módon panírozom, majd forró zsiradékban kisütöm. Ha nem szeretném panírozni, akkor simán kisütöm forgatva, félig párolva, csak finoman a pirítással. A kárászt és keszeget csak sütni szoktam a páchoz. Közben előkészítem a hagymákat. Közepesen vékony karikákra szeletelem a vöröshagymát és ketté vágom a fokhagymákat. Egy edényben felteszem forralni a páclevet.

Három féle képpen lehet felhasználni a hagymát. Egyenesen beletesszük a hagymát a vízbe forralni vagy megfonnyasztjuk serpenyőben és így kerül a halra. A harmadik verzió, hogy nyersen használjuk fel, én utóbbit szoktam, mivel szeretjük a hagymát. Két szeletet teszek csupán a vízbe a többit a tálba. Beleteszem a vízbe a cukrot, fűszereket és beleöntöm az ecetet. Megjegyzem a páclé ízét mindenkinek úgy érdemes alakítani, ahogy szereti. Jól felforralom a páclevet, amit mindjárt fel is használok. Jénai üvegtálat készítek elő erre a célra, amit rétegezve rakok ki. Az aljára is teszek hagymakarikákat, majd erre jön egy sor halszelet melegen, ismét rá egy sor hagyma és ismét a halszeletek. A fokhagymát is közé rakom. A tetejére már kevesebb hagymát rakok. Felöntöm a forró páclével, majd hagyom kihűlni és utána hűtőbe teszem érni 4-5 napig. Hidegen fogyasztjuk kenyérrel és aki szereti az ecetes savanykás hagymát, együtt tálalja a hallal. 

error: Content is protected !!