Hozzávalók:
ponty vagy kárász, keszeg
3-4 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
só
Páclé:
1 liter víz, pont annyi, hogy ellepje a halat ez edénytől függ
vörös hagyma tetszés szerint
0,5 dl 20%-os ecet
egy evőkanál só
egy evőkanál cukor
kiskanál egész fekete bors
kiskanál koriandermag
kiskanál mustármag
pár szem boróka bogyó
pár szem rózsabors
2-3 babérlevél
Elkészítés
A pácolt halat addig tárolom a hűtőben, amíg fogyasztásra beérik és eltűnik belőle a szálka. Ha marad is benne szálka, annyira megpuhul, hogy ehetővé válik. Készíthető pontyból, kárászból, keszegből, rántva vagy sütve.
A pontyoknak le szoktam vágni a szálkátlan részét, amit külön sütök ki. Pácolni a többi szálkás halhúst szoktam, amiket 4-5 cm-es darabokra szeletelek. A bőrét is rajta hagyom, ez ízlés kérdése, aki nem szereti leveszi. A szeletelt halat többször sózóm, addig áll pár órát. Ha rántom, (pontyot) akkor a szokásos módon panírozom, majd forró zsiradékban kisütöm. Ha nem szeretném panírozni, akkor simán kisütöm forgatva, félig párolva, csak finoman a pirítással. A kárászt és keszeget csak sütni szoktam a páchoz. Közben előkészítem a hagymákat. Közepesen vékony karikákra szeletelem a vöröshagymát és ketté vágom a fokhagymákat. Egy edényben felteszem forralni a páclevet.
Három féle képpen lehet felhasználni a hagymát. Egyenesen beletesszük a hagymát a vízbe forralni vagy megfonnyasztjuk serpenyőben és így kerül a halra. A harmadik verzió, hogy nyersen használjuk fel, én utóbbit szoktam, mivel szeretjük a hagymát. Két szeletet teszek csupán a vízbe a többit a tálba. Beleteszem a vízbe a cukrot, fűszereket és beleöntöm az ecetet. Megjegyzem a páclé ízét mindenkinek úgy érdemes alakítani, ahogy szereti. Jól felforralom a páclevet, amit mindjárt fel is használok. Jénai üvegtálat készítek elő erre a célra, amit rétegezve rakok ki. Az aljára is teszek hagymakarikákat, majd erre jön egy sor halszelet melegen, ismét rá egy sor hagyma és ismét a halszeletek. A fokhagymát is közé rakom. A tetejére már kevesebb hagymát rakok. Felöntöm a forró páclével, majd hagyom kihűlni és utána hűtőbe teszem érni 4-5 napig. Hidegen fogyasztjuk kenyérrel és aki szereti az ecetes savanykás hagymát, együtt tálalja a hallal.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |